Nieuws & verdieping Het leerorkest volgde een adviestraject over governance

"Ik merkte dat het in mijn dagelijkse werkzaamheden niet altijd meer soepel liep", vertelt Marco de Souza. De van oorsprong Braziliaanse ondernemer richtte bijna tien jaar geleden het Leerorkest op: een plek voor kinderen uit migrantenwijken om klassieke muziekles te krijgen.

Zijn organisatie groeide, maar de organisatiestructuur groeide niet helemaal mee. Met behulp van een adviestraject bij Cultuur+Ondernemen werkte hij aan de governance achter het Leerorkest. "Nu heb ik het gevoel dat we weer helemaal bij zijn."

Zijn hulpvraag was eigenlijk drieledig, legt De Souza, directeur van Muziekcentrum Zuidoost, uit. "Onze organisatie bestaat ondertussen uit drie stichtingen: het Muziekcentrum Zuidoost, waar het Leerorkest uit is ontstaan en het Landelijke Instrumentendepot, voortgekomen uit beide stichtingen (Muziekcentrum en Leerorkest). We wilden als eerste kijken hoe we die organisaties bij elkaar konden houden, en tegelijk transparant konden maken naar buiten, naar onze sponsoren en donateurs."

Daarnaast wilde hij een nieuwe vriendenstichting oprichten. "We moesten goed kijken wat voor plek er binnen de organisatie was voor deze stichting, en aan welke regels hij moest voldoen." Als laatste wilde De Souza de kringen om het Leerorkest heen, van vrienden en betrokkenen, beter organiseren.

Van buitenaf

De motivatie om een traject bij Cultuur+Ondernemen te starten? "Het besef dat de dagelijkse gang van zaken niet helemaal met de toen bestaande governancestructuur strookte." Toen hij op een bijeenkomst een adviseur van Cultuur+Ondernemen hoorde spreken, was de afspraak snel gemaakt. "Zelf ben je bezig met de dagelijkse beslommeringen. Het is dan goed als iemand anders zo’n kwestie op zich neemt, die er van buitenaf naar kan kijken."

De samenwerking met adviseur Alexander Ramselaar is volgens De Souza heel organisch verlopen. "In ongeveer twee maanden hebben we oplossingen gevonden voor mijn vraagstukken. Hij heeft steeds mogelijkheden voorgelegd en belangrijke dingen uitgezocht, zoals regels rondom het CBF-keurmerk voor stichtingen, of dingen in de wetgeving. Vervolgens was het aan ons keuzes te maken."

Open samenwerking

Fijn daarbij was dat Cultuur+Ondernemen niet met een kant-en-klaar pakket kwam. "Het was nooit: je moet het zo doen. Hij luisterde naar wat onze problemen en wensen waren en dacht mee over een oplossing. De adviseur heeft het proces begeleid, het was een heel open samenwerking."

Inmiddels liggen de statuten voor zijn vriendenstichting bij de notaris, en zijn de kringen rondom het Leerorkest beter benoemd en georganiseerd. "We zijn een organisatie van doeners, van ondernemers. De bestuurskant was daarom soms wat ondergesneeuwd. Dit traject heeft daar ook de vaart in gebracht en gezorgd dat de structuren overeenkomen met de fase waar we nu in zitten. Het heeft een gevoel van zekerheid gegeven, dat alles weer goed geregeld is. Dit jaar bestaat het Leerorkest tien jaar. Nu zijn we ook klaar voor de volgende tien."

Meer informatie

Lees meer over onze adviestrajecten.

Cookiegebruik

Ik accepteer Nee, liever niet